Donald Trump heeft zijn eerste kandidaten voor belangrijke posities gevonden. Oud-generaal Michael Flynn, een bekend criticus van vertrekkend president Obama en van de islam, heeft vrijdag de post van nationaal veiligheidsadviseur geaccepteerd. Senator Jeff Sessions wordt wat Trump betreft minister van justitie.
Afgevaardigde Mike Pompeo, die tot de Republikeinse Tea Party behoort, wordt voorgedragen als baas van inlichtingendienst CIA. Het overgangsteam van de volgende president van de VS bevestigde de namen vrijdag. Alle drie hebben instemmend gereageerd volgens een woordvoerder van Trumps team.
Sessions, die dus minister van Justitie zou worden, is senator van Alabama en is een groot voorstander van anti-immigratiemaatregelen. Hij was een van de eerste aanhangers van Trump in de politiek, en werd ook genoemd als minister van Defensie.
Voordat Sessions in de senator werd, was hij aanklager en procureur-generaal van Alabama.
Sessions was een Amerikaanse advocaat en de procureur-generaal van Alabama.
Beschuldigd van racisme
"Hoewel er nog niets vastligt en Trump nog altijd met anderen praat over zijn kabinet, is de verkozen president onder de indruk van senator Sessions en zijn staat van dienst als aanklager en procureur-generaal", aldus Trump's team in een verklaring.
Nu Sessions wordt genoemd als minister, is er ook nieuw leven geblazen in beschuldigingen van racisme die hem eerder in zijn carrière plaagden. President Ronald Reagen benoemde hem in 1986 tot federale rechter, maar zijn nominatie werd later ingetrokken nadat Sessions de NAACP en ACLU, die tegen racisme strijden, 'on-Amerikaans' had genoemd.
Daarnaast zou Sessions tegen een Afro-Amerikaanse aanklager hebben gezegd dat hij de Klu Klux Klan "oké" vond, "tot ik ontdekte dat ze wiet rookten".
'Atoomakkoord Iran terugdraaien'
Als Sessions officieel wordt genomineerd, moet de Senaat daar nog mee instemmen. De invloedrijke nationaal veiligheidsadviseur wordt door de president zelf uitgekozen, daar heeft de Senaat geen rol in. Michael Flynn, die de post gaat vervullen, is officieel een Democraat. Tijdens de verkiezingscampagne koos hij echter de kant van Trump. Tussen 2012 en 2014 was hij hoofd van de militaire inlichtingendienst. Daarna ontpopte hij zich als een steeds groter criticus van Obama.
Flynn pleitte onder meer voor samenwerking met Rusland in Syrië. Met een tweet maakte hij begin dit jaar duidelijk dat hij net als Trump bedreigingen ziet in de islam. ,,Angst voor moslims is rationeel'', stelde hij.
Mike Pompeo (53), mogelijk dus de nieuwe baas van de CIA, zit namens Kansas in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij is tegen Obamacare en abortus en is lid van de National Rifle Association, de lobby van wapenbezitters. Ook is Pompeo tegen sluiting van het detentiecentrum voor terreurverdachten in Guantanamo Bay.
De afluisterprogramma's van de inlichtingendienst NSA heeft hij ,,nuttig en belangrijk'' genoemd. Op Twitter heeft Pompeo laten weten dat hij ,,ernaar uitziet'' om het atoomakkoord met Iran terug te draaien.